Search
Close this search box.
Inloggen

Zalmolie hond

De voordelen van zalmolie voor je hond

Wist je dat zalmolie — vanwege de vele voordelen — al jaren wordt gebruikt door mensen? Nu blijkt dat óók honden veel baat hebben bij het gebruik van zalmolie. Zo kun je het bijvoorbeeld inzetten als voedingssupplement, maar zalmolie voor een hond wordt ook regelmatig aan droogvoer toegevoegd. Dit is tevens het geval bij de hondenbrokken van Prima Diervoeding. Let op: dit is zo’n kleine hoedanigheid dat je alsnog zalmolie kunt bijgeven. Geef je viervoeter bijvoorbeeld een lepeltje pure zalmolie of sprenkel een paar druppels zalmolie over de brokken. Wedden dat je voor een waar smulfestijn zorgt?

Welke voedingsstoffen bevat zalmolie?

Er zijn maar weinig honden die niet smikkelen van zalmolie. Toch is het niet alleen een lekkere topping voor over de brokken; zalmolie voor een hond bevat namelijk een flinke dosis omega-3 en omega-6 vetzuren die essentieel zijn voor de gezondheid van jouw harige dondersteen.

Wat de voordelen van omega-3 vetzuren?

Onder de belangrijkste omega-3 vetzuren verstaan we alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het alfa-linoleenzuur is een plantaardige omega-3 vetzuur die je hond van nature niet zelf aanmaakt.  In tegenstelling tot ALA kan je viervoeter de vetzuren EPA en DHA wél zelf aanmaken. Je hond heeft dan ook het meeste baat bij de twee laatstgenoemde vetzuren: EPA en DHA. Deze geven je trouwe viervoeter een gezonde en glanzende vacht. Bovendien zorgen deze vetzuren voor een gezond immuunsysteem en sterke hondengewrichten. Wist je bijvoorbeeld dat EPA ontstekingsreacties vermindert die optreden bij osteoartritis?

Het belang van omega-6 vetzuren

Bij inname van zalmolie kan je hond niet alleen rekenen op veel omega-3 vetzuren, maar óók op een flinke hoeveelheid aan omega-6 vetzuren. Doordat linolzuur voor een betere werking van de hartspier en een gezonde stofwisseling zorgt, wordt dit vetzuur beschouwd als één van de belangrijkste omega-6 vetzuren in zalmolie. Tegelijkertijd is het een vetzuur die je hond zelf niet kan aanmaken. Om deze reden is het dan ook essentieel dat je harige vriend genoeg zalmolie binnen krijgt.

Wat zijn de voordelen?

Het gebruik van zalmolie voor je hond zorgt voor flink wat voordelen die we hieronder op een rij hebben gezet.

Huidproblemen nemen af

Geef zalmolie aan je hond en de kans is groot dat huidproblemen — zoals huidallergieën, kale plekken, haaruitval en jeuk — een stuk minder worden. Maar daar blijft het niet bij, want dit voedingssupplement helpt ook om een droge huid tegen te gaan.

Glanzende lokken waar je ‘u ‘tegen zegt

Geef je viervoeter dagelijks (of om de dag) een lepeltje zalmolie en je zult zien dat de vacht er met sprongen op vooruitgaat. Met zijn (of haar) glanzende én zachte lokken voelt je hond zich de koning te rijk!

Een ontstekingsremmende werking

De ontstekingsremmende functie van zalmolie mag niet ontbreken in dit lijstje met voordelen. Zo kan je hond  — door het gebruik van zalmolie — minder last krijgen van pijnlijke gewrichten. Ook verminder je de kans op maagontstekingen en versterk je de weerstand van je trouwe metgezel.

De vitale functies hebben er baat bij

Los van de bovengenoemde voordelen ondersteunt zalmolie de vitale functies van je viervoeter. Denk hierbij aan het hart, de lever en de nieren. Waar een dagelijks lepeltje zalmolie wel niet goed voor is!

Een verbeterd cognitief vermogen

Om de broodje aap verhalen maar meteen te ontkrachten: je hond wordt niet slimmer door zalmolie. Wél ondersteunt dit voedingssupplement de cognitieve functie van je viervoeter. Met name puppy’s hebben er baat bij; de hersens van je jonge dondersteen zijn namelijk nog in volle ontwikkeling. Vergeet dus niet om je pup zijn dagelijkse lepeltje zalmolie te geven. Let op: dit mag al bij 8 weken.

Sterkere gewrichten

Hoewel we het al eerder hebben aangestipt, kunnen we het niet genoeg benadrukken; zalmolie voor een hond ondersteunt de gewrichtsfuncties van je harige dondersteen.

Minder kans op huidallergieën

Reageert je hond slecht op allergenen, zoals pollen, stof en gras? Geen zorgen! Zalmolie kan helpen om allergische reacties te verminderen; ook kan het helpen bij wondjes en jeuk. Het gebruik van zalmolie kan er zelfs voor zorgen dat je hond minder gaat krabben.

Een gezonde bloeddruk en cholesterolgehalte

Het einde van het lijstje voordelen is nog niet in zicht; zalmolie voor een hond draagt namelijk óók bij aan een gezonde bloeddruk en cholesterolgehalte.

Een gezonde eetlust

Voor de moeilijke eter kan zalmolie wonderen verrichten. Sprenkel een paar druppels zalmolie over de brokken; grote kans dat de voerbak binnen no-time leeg is!
Zalmolie heeft — zoals je waarschijnlijk zelf al hebt kunnen ruiken — een sterke geur. Dit kan dan ook de eetlust van jouw kieskeurige viervoeter stimuleren.

Geef niet té veel van zalmolie aan je hond

Zorg dat je jouw harige dondersteen niet teveel van dit lekkere goedje geeft; hierdoor kan namelijk overgewicht optreden. Lees daarom altijd het voedingstabel dat op de verpakking vermeld staat.
Let op: honden met gevoelige darmen kunnen (tijdelijk) last krijgen van diarree.

De waardering van www.primadiervoeding.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 2322 reviews.

Filter

Categorie
Categorie
Meer tonen
Hoeveelheid
Hoeveelheid - slider
0,00kg1,00kg
Smaak
Smaak
Meer tonen