Wat is het belang van kauwen voor honden? ​

Het belang van kauwen voor honden 

Honden ontdekken de wereld met hun mond. Iedere hond heeft dan ook van nature de behoefte om ergens op te kauwen. Omdat je liever niet hebt dat jouw geliefde viervoeter aan jouw meubels begint, zijn er gelukkig genoeg alternatieven voor honden om aan hun kauwbehoefte te voldoen. Een van deze alternatieven zijn kauwsnacks. In deze blog lees je meer over het belang van kauwen en hoe kauwsnacks hierin een rol spelen.

Kauwen reinigt het gebit

Net als bij mensen ontstaat er in het gebit bij honden tandplak door het achterblijven van voedselresten. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd, kan dit omvormen tot tandsteen. Bacteriën uit voedselresten hechten makkelijk aan tandsteen en dit kan weer leiden tot ontstekingen in het tandvlees van een hond (ook wel gingivitis genoemd). Het is dus heel belangrijk om het gebit van jouw viervoeter goed schoon te houden. Een kauwsnack kan hierbij helpen. Een snack waar een hond een langere tijd op moet kauwen zorgt ervoor dat het tandplak van de tanden af schuurt. Daarnaast wordt er tijdens het kauwen speeksel aangemaakt en hierdoor komt er collageeneiwit vrij. Collageen zorgt ervoor dat tandplak oplost. Ook zul je merken dat de adem van jouw hond verbetert door het kauwen.

Bekijk het volledige assortiment kauwsnacks           

Kalmerend effect

Naast dat kauwen goed is voor het gebit, zorgt het kauwen op een kauwsnack ook voor een kalmerend effect bij jouw viervoeter. Tijdens het kauwen wordt er namelijk endorfine in de hersenen van een hond aangemaakt. Endorfine staat bekend als het gelukshormoon en zorgt voor een gevoel van rust. Daarnaast zorgt endorfine ook voor een vermindering van angst en agressie.

Wat veel mensen niet weten is dat honden van nature vooral ná de maaltijd een kauwbehoefte hebben. Wanneer je jouw hond na het eten van zijn maaltijd laat kauwen op een kauwsnack, wordt naast de lichamelijke honger ook zijn geestelijke honger gestild. Dit resulteert in een ontspannen en tevreden hond.

Kauwsnacks helpen destructief kauwen voorkomen

Het is inmiddels wel duidelijk dat honden houden van kauwen. Wanneer je jouw hond regelmatig voorziet van een lekkere kauwsnack, voorkom je hiermee dat jouw hond zijn kauwbehoefte afreageert op andere materialen zoals jouw meubels of favoriete schoenen.

Verschillende soorten kauwsnacks

Om aan de natuurlijke kauwbehoefte van een hond te voldoen, is het belangrijk dat je kiest voor een snack waar je hond even mee bezig is. Hoe lang jouw hond doet over het kauwen op een kauwkluif is afhankelijk van de grootte van jouw viervoeter én het soort kauwkluif. Een Jack Russell is bijvoorbeeld even zoet met een stuk bullenpees, maar een Duitse Herder zal deze zo op hebben. Wel is het aan te raden om altijd voor een grotere kluif te kiezen, hiermee verklein je de kans op verstikkingsgevaar.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kauwsnacks verkrijgbaar wat maakt dat er voor iedere soort hond wel een geschikte snack te vinden is. Heb je een hele fanatieke kauwer? Kies dan voor taaie snacks als luchtpijprunderoren met pitpezengeelhaar en verschillende soorten kophuiden. Heb je een kleinere hond, een jonge hond, een hond op leeftijd of een hond die een minder grote kauwbehoefte heeft, kies dan voor een snack als longpensnekkonijnenoren en eenden- of kippenpoten.

Kauwen op een lekkere kauwsnack is dus niet alleen een verwennerij voor jouw hond, het heeft ook nog eens een heel nuttige functies en brengt vele voordelen met zich mee.

Prima Diervoeding heeft een ruim assortiment aan natuurlijke kauwsnacks zodat je jouw hond op een verantwoorde manier kunt verwennen. Bekijk hier het volledige assortiment. 

De waardering van www.primadiervoeding.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 2194 reviews.