Kittenvoer
Met kittenvoer groeit je kleine pluizenbol als kool
Om je nieuwe, wollige familielid hartelijk te verwelkomen, gooi je de rode loper uit. Ingewikkelde constructies aan de muur, een krabmeubel en talloze speeltjes; alleen het beste is goed genoeg voor jouw mini huistijger. En dat begrijpen we bij Prima Diervoeding maar al te goed.
Maar wist je dat ook gezond kittenvoer essentieel is voor het geluk van jouw kleine harige vriendje?
Zo streven we bij Prima Diervoeding altijd naar gezonde én blije katten in elke levensfase.
Waarom voor kittenvoer kiezen?
In het eerste levensjaar moet je kitten nog flink groeien; de voedingsbehoeften zijn dan ook anders dan die van een volwassen kat.
Doordat kittenvoeding speciaal is afgestemd op de behoeftes van jouw mini pluizenbol, doe je er goed aan om jouw kleine avonturier te verblijden met gezond kittenvoer.
Welke voedingsstoffen zijn essentieel?
Om uit te groeien tot een gezonde, ondeugende kat heeft je kitten volop energie nodig. Deze haalt je kleine huistijger voornamelijk uit vetten, eiwitten en koolhydraten.
Nu zal je denken: ‘voer voor volwassen katten bevat toch óók (dierlijke) eiwitten?’ Dat klopt, maar in vergelijking zijn er méér (dierlijke) eiwitten aan kittenvoer toegevoegd. En dat is niet voor niks, want deze zorgen voor een gezonde ontwikkeling én ondersteunen je kitten in zijn/haar groeifase.
Ook de juiste hoeveelheid aan vitamines en mineralen — zoals fosfor, calcium, magnesium, zink en ijzer — mogen niet ontbreken in kittenvoer; deze zorgen namelijk voor een goede spierontwikkeling, sterke botten en gezonde vitale functies.
Vermijd kunstmatige conserveringsmiddelen
Let op dat het kittenvoer géén kunstmatige conserveringsmiddelen bevat. Zo zijn BHA en BHT de meest gebruikte middelen om de houdbaarheid te verlengen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook natuurlijke alternatieven, zoals vitamine E en vitamine C.
Bij Prima Diervoeding maken we tevens gebruik van natuurlijke conserveringsmiddelen, waaronder vitamine E.
Taurine mag niet ontbreken
Taurine is een essentiële voedingsstof die de meeste dieren zelf aanmaken. Toch zijn katten een uitzondering op deze regel; van nature maken onze huistijgers namelijk geen taurine aan.
Voor de gezondheid van je kitten (en volwassen kat) is het echter noodzakelijk dat het voer voldoende taurine bevat. Hiermee wordt namelijk de groei van het zenuwstelsel, de ontwikkeling van de hartfunctie en het gezichtsvermogen ondersteund.
In vergelijking met volwassen katten hebben kittens méér taurine nodig. Om deze reden bevat kittenvoer dan ook een grotere hoeveelheid aan taurine.
Bij een tekort aan taurine kunnen er ernstige gezondheidsproblemen opspelen, waaronder: blindheid, hartspierziektes en een verzwakt immuunsysteem.
Welke voeding is niet geschikt voor jouw kitten?
Kijkt je pluizige huisgenoot smekend toe hoe jij van je avondeten geniet? Geef je kitten dan — hoe moeilijk het ook is — géén etensresten. Met name kruiden, ongekookte vis en/of vlees en botten/schenken zijn uit den boze. Jouw kleine avonturier is namelijk niet in staat om kruiden te verteren en ongekookt vlees en/of vis kan salmonella bevatten. Doordat het risico bestaat dat er stukjes in de keel blijven hangen, raden we daarnaast aan om je kitten géén gekookte botten en/of schenken te geven.
Kortom, geef je mini huistijger uitsluitend kittenvoer; meer heeft je kleine vriendje niet nodig.
Welke hoeveelheid is toegestaan?
Geef niet toe aan de neiging om je kitten te overvoeren; hanteer daarentegen de voedingstabel die op de verpakking vermeldt staat. Zorg dat je deze hoeveelheid in kleine porties verdeelt en op vaste tijdsstippen aan je pluizenbol geeft. Zo leert je kitten te wennen aan structuur én vermijd je overgewicht.
Let op: katten zijn van oorsprong geen goede drinkers. Geef je kleine avonturier daarom voldoende drinkwater om uitdroging te voorkomen.
Wanneer mag je jouw kleine vriendje overzetten naar vast voer?
Kittens worden tussen de vier en acht weken overgezet op vaste voeding; doordat dit al plaats vindt bij de fokker — kittens mogen pas vanaf acht weken weg bij de moeder — hoef je dit als kattenbaasje niet zelf te doen.
Maar heb je nou zelf een nestje kittens? Dan is het belangrijk om de kleine donderstenen op de juiste manier over te zetten. Zoals we hierboven al aangaven, moet dit tussen de vier en acht weken gebeuren. Je laat de kittens eerst wennen aan vast kittenvoer, waarbij ze (vaak) nog melk blijven drinken bij de moederpoes. Pas totdat de kleintjes volledig gewend zijn aan vaste kittenbrokjes òf de moeder de kittens weigert te laten drinken, gaan ze volledig over op vast kittenvoer. Let op: kittens moeten al over zijn op vaste voeding wanneer ze het nest verlaten.
Laat je kitten wennen aan de brokjes
Het kan zijn dat je kleine pluizenbol in het begin moet wennen aan de hardere structuur van de kittenbrokjes. Week in dat geval de brokjes (kort) in lauwwarm water om ze zachter te maken. Wedden dat je mini huistijger de brokjes nu wél eet?
Hoe lang duurt het voordat je kitten over mag naar volwassen voer?
Over het algemeen mag je jouw pluizenbol na 12 maanden al overzetten op voer voor volwassen katten. Wacht met grote katten — zoals Maine Coons en een Noorse Boskatten — nog een paar maandjes voordat je dit doet; deze rassen zijn pas een paar maanden later uitgegroeid. Vaak mogen grotere katten pas over bij een leeftijd van 15 maanden.
Met het assortiment van Prima Diervoeding bedien je jouw kat op zijn/haar wenken
Of je nu je kleine ondeugd, harige kattentiener of allergische kat wilt verrassen met gezond en lekker voer; bij Prima Diervoeding vind je voor élke kat wat wils! Ons assortiment varieert van droogvoer, natvoer tot graanvrij kattenvoer.