Waar moet je op letten bij het kiezen voor honden met een korte snuit?
Veel mensen die tegenwoordig een hond nemen, kiezen voor honden met een korte snuit. De toenemende populariteit van honden met een korte snuit is goed te verklaren. Deze honden hebben vaak een aandoenlijke uitstraling. De stijgende interesse in deze honden heeft echter ook een duidelijke keerzijde. Veel fokkers zien een verdienmodel in dit soort honden en slaan erg door in het fokken van deze beestjes. Er worden dan ook veel honden aangeboden met een té korte snuit met als gevolg dat deze viervoeters zeer veel gezondheidsproblemen kunnen ervaren. Het is dan ook erg belangrijk om hier zeker goed op te letten bij de aankoop van honden met een korte snuit.
Lees in dit artikel de volgende informatie met betrekking tot honden met een korte snuit:
- De regels met betrekking tot kortsnuitige honden
- Gezondheidsproblemen voor honden met een te korte snuit
- Wanneer sprake van een kortsnuitige hond?
- Meest voorkomende hondenrassen met een korte snuit
- Handhaving van de regeling met betrekking tot het doorfokken van korte snuit honden
- Signalen van BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway syndrome) bij honden
- Juiste voeding en verzorging voor uw hond
De regels met betrekking tot kortsnuitige honden
Aan het fokken van (kortsnuitige) honden zijn regels verbonden. Deze regels worden opgesteld door de overheid en staan beschreven in het besluit Houders van Dieren dat in 2014 in werking is getreden. Hierin staat onder andere te lezen dat “het fokken van honden met schadelijke uiterlijke kenmerken verboden is”. Dit beleid van de overheid verbiedt onder andere om honden met een te korte snuit te blijven kruisen. Dit werd in het verleden veelvuldig door fokkers gedaan om te voldoen aan de vraag van de consument.
Het probleem dat hierbij is ontstaan, is het verdienmodel voor met name de fokkers. Er kon dusdanig veel geld worden verdiend met het fokken en het uiteindelijk doorverkopen van kortsnuitige honden, dat de gezondheid van de hond hierdoor in het gedrang is gekomen. Een modetrend is hierbij doorgeschoten in ongezonde proporties. Een goed voorbeeld hiervan zijn mopshonden. In het verleden hadden deze honden lange snuiten. De afgelopen decennia zijn deze honden kort snuitig gemaakt. Door de handhaving van de regels komt er een einde aan het fokken van deze mopshonden zoals dit tegenwoordig gebeurt.
Welke gezondheidsproblemen kunnen honden met te korte snuiten ervaren?
Honden met een te korte snuit hebben vaak last van een slechte gezondheid. De groep afwijkingen die bij honden ontstaat als gevolg van te platte neuzen wordt ook wel BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway syndrome) genoemd. De meeste klachten die hierdoor ontstaan, zijn van chronische aard. Dit komt uiteraard omdat de honden een bouw krijgen die niet meer overeenkomt met de oorspronkelijke natuurlijke bouw. De meest voorkomende problemen zijn ademhalingsproblemen en benauwdheid. Door het te ver doorfokken van een hond met een korte neus, krijgt de kop van dit dier immers een abnormale bouw. Hierdoor gaan de neusgaten vernauwen, ontstaat er een te lang of een te dicht zacht gehemelte, vergrote amandelen, een afwijkende bouw van het strottenhoofd en een te smalle luchtpijp.
Doordat honden met een te korte snuit moeite hebben met ademhalen, zijn zij veel minder in staat om te rennen of lange afstanden af te leggen. Daarnaast kan het voorkomen dat de hond van de geboorte af aan pijnklachten heeft, slecht kan slapen of moeilijk kan eten. Daarnaast zijn er honden met te kleine schedels en uitpuilende ogen. Ook de plooien in de huid kunnen problemen geven. Hierdoor kunnen immers flinke ontstekingen ontstaan.
Snuit lengte van de hond, wanneer is er sprake van een kortsnuitige hond?
De snuit lengte van de hond is bepalend of er sprake is van een kortsnuitige hond en van de overtreding van de wetgeving op dit gebied. Hierbij wordt een “stoplichtsysteem” gehanteerd. Volgens de wettelijke regels moet de snuit van de hond een afmeting hebben die minimaal een derde van de kop is. Het “stoplichtsysteem” brengt dit in kaart.
- Een hondenras krijgt een “rood label” als de lengte van de snuit korter is dan een derde van de schedel, zoals het geval is bij veel mopshonden of Engelse- en Franse bulldoggen. Het fokken met deze honden is per direct verboden.
- Een hondenras krijgt een “Oranje label” als de lengte van de snuit een derde tot de helft is van de totale lengte van de schedel. Met deze honden mag gefokt worden, mits deze voldoen aan alle andere criteria die aan het fokken gesteld worden.
- Een hondenras met een “groen label” heeft een snuit die met betrekking tot de maatvoering minimaal de helft van de schedel is. Met dit ras mag dan ook gewoon gefokt worden.
De meest voorkomende hondenrassen met een korte snuit
- Boxers
- Cavaliers
- Franse Bulldoggen
- Engelse Bulldoggen
- Maltezers
- Mopshondjes
- Pekinees
- Shih Tzu’s
- Affenpinscher
- Boston Terriër
- Dwergkees
- Griffon Belge
- Griffon Bruxellois
- Japanse Spaniël
- Petit Brabancon
Wie handhaaft de regeling met betrekking tot het doorfokken van korte snuit honden?
De regeling met betrekking tot korte snuit honden werd een lange tijd niet of slechts nauwelijks gehandhaafd. Hiermee hadden fokkers alle mogelijkheden om hun activiteiten op dit gebied “ongestoord” voort te zetten. Daar is sinds maart 2019 een einde aan gekomen met de aankondiging van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit dat deze regels ook daadwerkelijk gehandhaafd gaan worden.
De NVWA, de Nederlandse voedsel en Warenautoriteit, is verantwoordelijk voor de naleving van de regels die betrekking hebben op het fokken van honden met een korte snuit. De inspecteur van de NVWA voert de controle samen met een dierenarts uit. Hierbij wordt gekeken naar de ademhaling van de hond in combinatie met de neuslengte. Fokkers die de wetgeving op dit gebied negeren, riskeren een flinke boete. De NVWA heeft al diverse fokkers hiervoor een waarschuwing gegeven.
Signalen van BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway syndrome) bij honden
Een hond kan verschillende klachten hebben die terug te voeren zijn op BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway syndrome). Deze honden hebben dus een te korte snuit. De dieren kunnen de problemen hebben als:
- De hond een abnormaal (snuivend, snurkend of zagend) geluid maakt.
- De hond duidelijk moeite heeft met (geringe) inspanningen zoals het rennen of het lopen van een grotere afstand.
- Er sprake is van een vernauwing van de neusgaten.
- De hond een neusplooi heeft.
- De haren vanaf de neusplooi in de ogen kunnen raken.
- De verhouding tussen de maatvoering van de schedel en de snuit onevenredig is aan de hand van het stoplichtmodel.
- Er oogwit te zien is als de hond recht naar voren kijkt, de oogkas ondiep is, de oogleden juist ruim zitten of de oogbol slecht beschermd is.
- De hond de ogen niet volledig kan sluiten.
De juiste voeding en verzorging voor uw hond
Voor de volledigheid is het goed om te vermelden dat lang niet alle fokkers het genereren van inkomsten als primaire belang zien boven de gezondheid van de hond zelf. Er zijn zeer veel fokkers waar u terecht kunt voor een gezonde hond met een korte snuit. Als u echter niet zo thuis bent op dit gebied (u zult immers niet dagelijks een hond aanschaffen) is het wel goed dat u weet waarop u als consument moet letten bij het maken van uw keuze voor een viervoeter die bij u past.
Er zijn immers hondenrassen die een speciale voeding of verzorging nodig hebben. Dit is ook het geval bij een aantal rassen (met een snuitlengte die voldoet aan de gestelde voorwaarden) die we in dit artikel hebben benoemd. Denk bijvoorbeeld aan de behoefte aan beweging die Boxers hebben, het feit dat een Engelse Bulldog absoluut niet te zwaar mag worden en de winderigheid waarvan Franse Bulldogs nog wel eens last hebben.
Uiteraard zijn dit soort “kleine problemen” met een goede verzorging en een zorgvuldig uitgekozen voedingspatroon goed op te lossen. Een voedingspatroon waarin bijvoorbeeld veel vlees of vis is verwerkt, is licht verteerbaar en kan een uitstekende bijdrage leveren aan het voorkomen van overgewicht van de hond. Graanvrije voeding is een uitstekende oplossing om de winderigheid (flatulentie) van bijvoorbeeld de Franse Bulldog wat te beheersen. Een vakkundige hondenfokker zal u hierover uitgebreid kunnen informeren.
Met betrekking tot de juiste voeding voor uw hond, kunt u uiteraard ook bij ons terecht. Prima Diervoeding is een aanbieder van hoogwaardige gezonde voeding voor honden die volledig op een natuurlijke basis is samengesteld. Wij hebben een zeer ruim assortiment in hondenvoer voor alle rassen. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over welk voer het meest geschikt is voor uw hond